Toppbilde for Arrangementssiden

Utstilling, åpen daglig i sommer – romanifolk/tatere i Nord-Troms

Arrangør: Nord-Troms Museum

29/07/2022 - 7/07/2022

Starter 11:00

Slutter 17:00

Beskrivelse

Utstillingen er åpen daglig i sommer perioden 7.juli-7. aug, mellom kl. 11-17, Nord-Troms museums avdeling i Burfjord (Flerbrukshuset).

Gratis inngang på søndager!

Så kom dem og stjal hesjestrengan våres’

– folkeminne og fordommer om romani/tater i Nord-Troms

trådkurv

I Nord-Troms museums samlinger finnes det lite dokumentasjon av romani/taterfolk, eller reisende. Det er rart; for enda lever mange som husker at romanifolk/tatere reiste rundt årlig, og noen hadde besøkshjem i regionen. Hvor ble det av romani/tatere i bygdebøker og  lokalhistorie? 

«En historiker satte seg fore å lage en utstilling om romanifolk/tatere i Nord-Troms. Hun søkte i arkiv og magasin, i bøker, bilder og artikler – men ingenting var å finne.
I fortvilelsen klagde historikeren sin nød til kjæresten. Han var snekker, og snekkeren hadde en kollega, og da kollegaen fikk høre historikerens klage, sa han:
Åja, ja, halve slekta mi er jo tater.» 

Et nasjonalt minoritetsfolkets med 500-års lange historie i Norge

utstilling plakater

I 2020 registrerte Ingvild Larsen bosteder og fortellinger tilknyttet reisende i Nordland, Troms og Finnmark. Befolkningen her fortalte om reisende familier og enkeltpersoner de husket, om handel og vennskap og om fordommer.  

I denne utstillinga løfter vi fram folkeminnet om romanifolk/tatere i Nord-Troms og utforsker årsakene til usynliggjøringen av reisende.